Steinlegging

Slik rengjør du belegningsstein

By 25. november 2020No Comments

Belegningsstein trenger minimalt med vedlikehold, og det meste kan løses med enkel spyling og feiing. Høytrykkspyler bør ikke brukes direkte på belegningsstein.

Her er en liste over typiske utfordringer man kan få med belegningsstein, og hvordan du kan løse problemene.

Dette trenger du:

En grov gatekost, en steinbørste, hageslange, tørkepapir, sagflis, sand eller kattesand, rengjøringsmiddel etter behov og fugesand.

Vedlikehold av belegningsstein

Tørre skjolder: Disse kan ofte fjernes ved å slipe hvis de sitter på overflaten. Dryss ut litt skarp sand på ønsket området og bruk en betongstein for å slipe bort skjolden.

Alger og mose: Du kan fjerne alger og mose med såkalt algefjerner og vann. Mose kan børstes bort med en spesial steinbørste du får kjøpt på en jernvarehandel. Man kan også skrape bort mose. Husk at fugene må lukkes med fugesand etterpå.

Tyggegummi: Fukt tyggegummien med whitesprit og skrap av. Man kan også pelle bort med en kniv når bakken fryser.

Olje, drivstoff og kjemikalier: Dette kan du fjerne med den samme metoden som med på asfalt. Les: Slik fjerner du oljesøl og flekker fra asfalt

Treimpregnering: Oljebasert treimpregnering suges opp med papir eller en klut. Fukt med ­whitesprit og dekk til med en klut eller papir i ett døgn. Gjenta etter behov.

 Maling: Dette må du fjerne umiddelbart! Vannbasert, våt maling bør suges opp først med papir eller lignende og vaskes av med vann. Oljebasert maling bør tørkes opp først med papir, og deretter dekkes til med sagflis i ett døgn. Tørket maling kan slipes vekk.

Rust: Bruk rustfjerner som du får kjøpt på en jernvare- eller bilrekvisitabutikk.