Steinlegging

Slik tar du vare på nylagt belegningsstein

By 25. november 2020april 18th, 2021No Comments

Belegningsstein kan tas i bruk nærmest umiddelbart etter at det er lagt på plass. Den er også enkel å holde ved like. Steinen krever bare litt feiing innimellom for at overflaten skal opprettholdes og fortsatt framstå som ren, pen og flekkfri. Spe gjerne på med litt frisk fugesand for å mette fugene.

Unngå bruk av høytrykkspyler direkte på steinen. Den skarpe vannstrålen kan gjører steinen ruere og dermed mer mottakelig for at skitt skal feste seg. Har du ikke noe annet alternativ, anbefaler vi lavt trykk og en vinkel på høyst 30 grader med god avstand til steinen for ikke å spyle bort fugesanden mellom steinene.

Søleflekker

Diesel, bensin eller olje kan lage stygge flekker på belegningssteinen. Om uhellet skule være  ute, kan man strø kattesand eller sagflis for å suge opp drivstoffet. Du kan også lese vår guide til rengjøring av belegningsstein her.

Dersom det oppstår oljesøl kan man strø kattesand eller sagflis for å suge det opp.

Kalkflekker

Stein og heller kan ofte skille ut en del kalk de første par årene. Dette kan du fjerne ved å feie over med litt kvartssand.

Kraftige kalkutslag kan fjernes med avsyring. Bland én del 30% saltsyre i 15-20 deler vann. Fukt belegningstegningen med vann. Fordél deretter syren med en myk kost eller kalk-kost. La det hele virke i fem minutter og skyll av med mye vann. Fei deretter med en stiv kost og eventuelt litt skarp sand.

Avsyring bør ikke finne sted før belegningssteinen er minst 0,5-1 år gammel. Da er betongen sterkere, og det er liten risiko for at kalken kommer tilbake.

Parkering

Vær varsom med å parkere ekstra tunge kjøretøyer på nylagt stein. Det er viktig at steinen får «satt seg», noe som gjerne tar et års tid. Ingen ønsker bulker i et perfekt og eksklusivt underlag.

Steinbytte

Har du byttet ut noe gammel stein med ny, kan du oppnå et «eldet» utseende med et enkelt tips: Vask ny stein med vann blandet med skitt fra takrennen. Da vil steinene få samme utseende som de gamle.